Πρέμιερ Λιγκ 2022-23: Οι καλοί, οι κακοί και οι απρόβλεπτοι
Σήμερα, 5 Αυγούστου 2022, ανοίγει η αυλαία για τη νέα σεζόν του πιο εκτυφλωτικού αθλητικού γεγονότος του πλανήτη, της Πρέμιερ Λιγκ. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε την εικόνα που αναμένουμε απ' τους 20 μονομάχους, βασιζόμενοι στις καλοκαιρινές τους κινήσεις στο μεταγραφικό και όχι μόνο πεδίο.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ
Οι πρωταθλητές συνεχίζουν με τον περσινό κορμό και λίγες αλλαγές. Οι Ζεσούς και Στέρλινγκ, αν και είχαν θέση στο rotation, δεν ήταν πλέον βασικοί, οπότε πωλήθηκαν στις Άρσεναλ και Τσέλσι αντίστοιχα, γεμίζοντας τα "γαλάζια" ταμεία. Ταυτόχρονα ήρθε και το φινάλε της πορείας του Φερναντίνιο με τη φανέλα των "πολιτών", ο οποίος επέστρεψε στη Βραζιλία. Τελευταία σημαντική αποχώρηση ήταν αυτή του Ζιντσένκο, που πλέον είναι κάτοικος Λονδίνου, αφού πωλήθηκε στην Άρσεναλ.
Η άφιξη που μαγνήτισε τα βλέμματα ήταν αυτή του Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος θα αποτελέσει το σέντερ φορ της ομάδας, μετά από χρόνια χρησιμοποίησης μόνο ψευτοεννιαριών απ' τον προπονητή. Άλλες αφίξεις ήταν αυτές του all around επιθετικού Χουλιάν Άλβαρεζ και του έμπειρου χαφ Κάλβιν Φίλιπς απ' τη Λιντς.
Η παρουσία του Χάαλαντ θα δώσει ένα σημείο αναφοράς στην επίθεση της Σίτι, ενώ ο κινητικός Άλβαρεζ δείχνει πως μπορεί εύκολα να μπει στα παπούτσια του Ζεσούς. Στο κέντρο ο Φίλιπς έχει τη δημιουργία και την τακτική ευφυΐα που απαιτείται, αλλά ο χρόνος είναι που θα δείξει αν θα αντικαταστήσει επάξια τον Φερναντίνιο. Μελανό σημείο αποτελεί η αποτυχία της μεταγραφής του Κουκουρέγια απ' την Μπράιτον, προκειμένου να καλυφθεί το κενό του Ζιντσένκο, οπότε η θέση του αναπληρωματικού πλαγίου μπακ αποτελεί τη μοναδική τρύπα στο ρόστερ του συλλόγου, αν και υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.
Η παρουσία του ίδιου προπονητή εγγυάται πως η Σίτι θα βελτιωθεί, χτίζοντας όμως πάνω στην περσινή εικόνα. Οι μεταγραφές φαίνονται καλές και λογικά ο Γκρίλις θα φανεί αρκετά βελτιωμένος, συγκριτικά με την περσινή πρώτη του σεζόν. Πρόβλεψη του γράφοντος είναι πως η Σίτι θα χριστεί και πάλι πρωταθλήτρια στο τέλος της νέας σεζόν.
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Οι "κόκκινοι" αποχαιρέτησαν τους Μανέ, Μιναμίνο, Οριγκί και Νέκο Γουίλιαμς, ενώ απέκτησαν τον Νούνιεζ και τους νεαρούς Φάμπιο Καρβάλιο και Κάλβιν Ράμσεϊ.
Σημαντική αποχώρηση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο του Μανέ και σημαντική άφιξη αυτή του Νούνιεζ. Οι δύο συγκεκριμένες κινήσεις σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη αλλαγή στην τακτική προσέγγιση της Λίβερπουλ, επί εποχής Κλοπ. Χάνονται τα στοιχεία του Σενεγαλέζου, όπως η ταχύτητα, το άμεσο παιχνίδι και το πλάτος στην επίθεση και αντικαθίστανται απ' το παιχνίδι του καθαρού φορ που δίνει ο Ουρουγουανός. Ταυτόχρονα στα αριστερά μονιμοποιείται ο Λουίς Ντίαζ, ο οποίος είναι πιο τεχνίτης και λιγότερο άμεσος απ' το Μανέ.
Οπότε η παρουσία των Ντίαζ και Νούνιεζ στην ενδεκάδα μας δείχνουν μια Λίβερπουλ με πιο κυριαρχικό τρόπο παιχνιδιού, μεγαλύτερη κατοχή μπάλας και περισσότερο build up. Κατά πάσα πιθανότητα ο Κλοπ είχε αυτή την αλλαγή πλεύσης στο μυαλό του εδώ και καιρό, όπως δείχνουν μεταγραφές σαν του Ντίαζ και του Τιάγκο.
Πιθανότερη θέση που θα καταλάβει ο σύλλογος είναι η δεύτερη, ενώ αποτελεί και τη μοναδική απειλή για τη Σίτι, όσον αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όπως και να 'χει η βαθμολογική τους διαφορά θα είναι μικρή, καθώς οι δυο τους αποτελούν την πρώτη ταχύτητα της Πρέμιερ Λιγκ.
ΤΟΤΕΝΑΜ
Ο Αντόνιο Κόντε βρίσκεται στο τιμόνι των Λονδρέζων για πρώτη φορά απ' την έναρξη της σεζόν. Η προετοιμασία κι οι μεταγραφές έγιναν όπως ήθελε κι έχει να χτίσει πάνω στο έργο της προηγούμενης σεζόν.
Στα μεταγραφικά δεν είχε αξιοσημείωτες απώλειες, αντιθέτως ενισχύθηκε με τους Ριτσάρλισον, Μπισούμα, Πέρισιτς και Λενγκλέ. Ο τελευταίος βέβαια είναι ερωτηματικό, αφού στην Μπαρτσελόνα έδειξε πως αποτελεί μια μετριότητα και πως δεν έχει θέση σε υψηλό επίπεδο.
Οι υπόλοιποι τρεις όμως γεννούν υψηλές προσδοκίες. Ο Ριτσάρλισον είναι πλήρης all around επιθετικός, με υψηλή τεχνική, που μπορεί να παίξει είτε εντός περιοχής, είτε σε ποδόσφαιρο χώρου. Ο Μπισούμα προσθέτει τρεξίματα και ταχυδύναμη στο κέντρο και ο Πέρισιτς με την εμπειρία του θα δώσει λύσεις στα άκρα.
Η παραμονή στο ρόστερ των στυλοβατών Κέιν και Σον, τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα κι η παρουσία του Κόντε στον πάγκο μας αφήνουν με τη σκέψη πως οι "πετεινοί" είναι οι κυριότεροι διεκδικητές της τρίτης θέσης, με χειρότερη πιθανή την πέμπτη.
ΤΣΕΛΣΙ
Η Τσέλσι, μετά τα ιδιοκτησιακά προβλήματα της άνοιξης, έχει και πάλι σταθερή διοίκηση και εύρωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο ικανότατος Τούχελ παραμένει στο τιμόνι κι ο κορμός των παικτών της ομάδας, πλην των σέντερ μπακ, έμεινε σταθερός.
Μεγάλες απώλειες είναι αυτές των Ρούντιγκερ και Κρίστενσεν. Η άφιξη του Κουλιμπαλί καλύπτει εν μέρει την τρύπα, αλλά χρειάζεται μία ακόμη μεταγραφή κεντρικού αμυντικού. Ο δανεισμός του Λουκάκου στην Ίντερ ελάφρυνε τα ταμεία και τα αποδυτήρια, η μεταγραφή του Στέρλιγκ θα της δώσει ταχύτητα και κίνηση στον κενό χώρο στην επίθεση κι η επιστροφή του Γκάλαχερ θα δώσει στο κέντρο τεχνική, ένταση σε ψηλά μέτρα και επιπλέον σκοράρισμα, καθώς πατάει συχνά περιοχή. Επιπλέον η απόκτηση του Κουκουρέγια της δίνει ένα απ' τα καλύτερα αριστερά μπακ της κατηγορίας, με ταχύτητα, τεχνική και διαρκή ανεβάσματα, αν και η παρουσία του Τσίλγουελ δημιουργεί υπερπληθώρα πρωτοκλασσάτων μπακ.
Το ερωτηματικό είναι στην άμυνα. Ο Κουλιμπαλί είναι παίκτης με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά απ' τον Μαδριλένο πλέον Ρούντιγκερ. Ο τελευταίος είναι ταχύτατος και έδινε τη δυνατότητα στην Τσέλσι να παίζει με την αμυντική γραμμή ψηλά. Ο θηριώδης Αφρικανός απ' την άλλη είναι ικανός να καταπιεί κάθε αντίπαλο στο man to man, αλλά η τακτική του προσαρμογή σε άμυνα ψηλά και στο γρήγορο αγγλικό παιχνίδι είναι κάτι που πρέπει να διαπιστώσουμε στην πράξη.
Αναμενόμενη θέση στο πρωτάθλημα είναι η τέταρτη, με πιθανή απόκλιση μία θέση προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
ΑΡΣΕΝΑΛ
Η Άρσεναλ αποτελεί μαζί με τις Τότεναμ και Τσέλσι τη δεύτερη ταχύτητα του πρωταθλήματος, άρα αναμένουμε να τερματίσει στις θέσεις 3-5, με πιθανότερη την πέμπτη.
Ο Αρτέτα δείχνει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και αργά, αλλα σταθερά να βελτιώνει την ομάδα του. Απώλειες παικτών δεν υπήρξαν, αντιθέτως αφίχθησαν στο Emirates οι Ζεσούς, Ζιντσένκο και Φάμπιο Βιέιρα.
Ο Ζεσούς θα αποτελέσει ένα έξτρα επιθετικό όπλο, από κοινού με τους ολοένα και πιο έμπειρους Μαρτινέλι, Σάκα και Σμιθ-Ρόου. Στο κέντρο ο Βιέιρα θα είναι ένας ακόμη πόλος δημιουργίας, δίπλα στον εκπληκτικό Έντεγκαρντ. Το ερώτημα είναι πού θα παίξει ο Ζιντσένκο. Οι "κανονιέρηδες" έχουν ήδη ως αριστερό μπακ τον εξαιρετικό Τίρνεϊ, οπότε ίσως ο Ουκρανός να παίξει ως χαφ, όπου οι επιλογές άλλωστε του Αρτέτα δεν είναι τόσο καλές.
ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ
Μπορεί οι Άραβες ιδιοκτήτες να καθιστούν τη Νιούκαστλ νεόπλουτη, οι κινήσεις της όμως δείχνουν κάτι άλλο. Μια ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης, που προσπαθεί να χτίσει μεθοδικά ένα ποδοσφαιρικό σύνολο, βασισμένη σε κινήσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού.
Η πρόσληψη του Έντι Χάου στον προπονητικο θώκο την περασμένη σεζόν αποδείχτηκε απόλυτα πετυχημένη. Με τον σωστό άνθρωπο στο τιμόνι φέτος απ' την αρχή, αναμένεται η ομάδα να χτιστεί σε σωστές στέρεες βάσεις. Οι χειμερινές μεταγραφές των Τρίπιερ, Μπερν, Τάργκετ και κυρίως Γκιμαράες ήταν κάτι παραπάνω από πετυχημένες. Δίπλα σε αυτούς παρέμειναν οι "παλιοί" Ζοέλιντον, Γουίλοκ και Σαιντ-Μαξιμίν και προστέθηκαν ο έμπειρος και αξιόπιστος Πόουπ για τα γκολπόστ και ο Σβεν Μπότμαν, το επόμενο μεγάλο σέντερ μπακ της Ολλανδίας, για τον οποίο ενδιαφέρθηκαν ουκ ολίγες ομάδες.
Πέρυσι στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος η Νιούκαστλ συγκέντρωσε τους δεύτερους περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα, μετά τη Λίβερπουλ. Χωρίς να υπάρχει φυσικά η απαίτηση ή η προσδοκία να ξαναγίνει, μας δείχνει πως το κυνήγι της έκτης θέσης είναι ρεαλιστικός στόχος.
Ναι, αναμένουμε πως θα τερματίσει πιο ψηλά απ' τη Γιουνάιτεντ. Έστω και οριακά.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία οι "κόκκινοι διάβολοι" έχουν κορυφαίο προπονητή στον πάγκο τους. Αμφιβολίες για την αξία του Τεν Χαγκ δεν υπάρχουν κι η βελτίωση της ομάδας του τη νέα σεζόν είναι σίγουρη.
Το πρόβλημα είναι το πανάκριβο, αλλά εξοργιστικά αδύναμο ρόστερ. Αποχώρησαν ο Καβάνι, ο Λίνγκαρντ, ο ποδοσφαιρικός απατεώνας Μάτιτς κι ο τουρίστας που λέγεται Πογκμπά. Οι αφίξεις περιλαμβάνουν τον Έρικσεν, τον Λισάντρο Μαρτίνεζ και τον Μαλάσια.
Ο Έρικσεν είναι μεν παικταράς, αλλά με την παρουσία των Μπρούνο Φερνάντες και Φαν Ντε Μπεεκ στα ίδια μέτρα του γηπέδου, η απόκτησή του προκαλεί απορία. Ο Μαλάσια θα βάλει δύσκολα στον Σο, ίσως του κλέψει και τη θέση του βασικού αριστερού μπακ, δεν ήταν όμως εκεί που πονούσε ο σύλλογος. Ο Μαρτίνεζ τέλος είναι τρομερός αμυντικός και μπορεί να γράψει ιστορία. Το αμυντικό πρόβλημα της Γιουνάιτεντ δεν είναι όμως τόσο στο κέντρο της άμυνας, όσο στα αμυντικά χαφ. Η προσπάθεια για την αγορά του Ντε Γιονγκ παραμένει άκαρπη και δε φαίνεται να υπάρχει κίνηση για εναλλακτική λύση, ενώ προκαλεί απορία η μη προσπάθεια απόκτησης του Τίλεμανς για τη θέση του οκταριού, ενώ το συμβόλαιο του παίκτη με τη Λέστερ λήγει το επόμενο καλοκαίρι, πράγμα που ρίχνει την τιμή του. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η κατάληξη του σήριαλ Ρονάλντο.
Οι "μπέμπηδες" θα είναι σίγουρα βελτιωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ακόμα κι αν τερματίσουν σε χαμηλότερη θέση. Το τελευταίο δεν πρέπει να προβληματίσει διοίκηση και οπαδούς, αντιθέτως πρέπει να σταθούν στη βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας και να στηρίξουν τον Τεν Χαγκ. Η δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας προϋποθέτει χρόνο.
Ρεαλιστικός στόχος η έκτη θέση. Περισσότερες πιθανότητες ο τερματισμός στην έβδομη.
ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ
Ο Στίβεν Τζέραρντ μας έδειξε προπονητικές ικανότητες σε Ρέιντζερς και Βίλα. Στη δεύτερή του σεζόν και πρώτη του απ' την έναρξη της χρονιάς στον πάγκο των "Βίλανς" περιμένουμε πως θα παρουσιάσει ακόμη πιο δουλεμένο και δεμένο σύνολο.
Βασικοί παίκτες δε χάθηκαν, αντιθέτως ενεργοποιήθηκε η ρήτρα αγοράς του δανεικού Κουτίνιο, αποκτήθηκε ο Μπουμπακάρ Καμαρά ως ελεύθερος κι αγοράστηκε απ' τη Σεβίλλη ο εξαιρετικός σέντερ μπακ Ντιέγκο Κάρλος.
Αναμένουμε πως θα παλέψει με τις Νιούκαστλ και Γιουνάιτεντ για την έκτη θέση, αν και μάλλον θα τερματίσει πιο χαμηλά απ' τις άλλες δύο. Πιθανότερη θέση η όγδοη.
ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ
ΛΕΣΤΕΡ
ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ
ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ
ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ
ΓΟΥΛΒΣ
ΜΠΡΑΪΤΟΝ
Οι ανωτέρω ομάδες αναμένουμε να κατακτήσουν τις θέσεις 9-15, το πιθανότερο με τη συγκεκριμένη σειρά και σχεδόν σίγουρα να μην ανέβουν ψηλότερα ούτε να πέσουν χαμηλότερα.
Η Γουέστ Χαμ και πάλι με τον Μόγες ως προπονητή δεν έχασε βασικό παίκτη και ενισχύθηκε με τους Σκαμάκα, Αγκέρ και Ντάουνς.
Η Λέστερ κι αυτή με τον ίδιο προπονητή για αρκετά χρόνια (Ρότζερς) έχασε τον εμβληματικό Κάσπερ Σμάιχελ απ' τη Νις, σε μια απ' τις πιο what the fuck μεταγραφές όλων των εποχών. Διατήρησε όμως, έως τώρα, τους σημαντικότερους παίκτες της, όπως οι Βάρντι, Μάντισον, Τίλεμανς, Εντιντί, Φοφανά και Σογιουντσού.
Η Κρίσταλ Πάλας συνεχίζει με τον Πατρίκ Βιεϊρά στον πάγκο. Έχασε τον Γκάλαχερ, που επέστρεψε στην Τσέλσι και απέκτησε τον Ντουκουρέ απ' τη Λανς. Όπως και να 'χει αναμένουμε να δούμε μια σκληρή ομάδα.
Η Μπρέντφορντ, η Σαουθάμπτον κι η Γουλβς κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Δεν περιμένουμε να κινδυνεύσουν, αλλά ούτε να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από άνετη παραμονή.
Η Μπράιτον έχει εξαιρετικό προπονητή, τον Γκρέιαμ Πότερ, όμως η απώλεια των Μπισούμα και Κουκουρέγια αναμένεται να της κοστίσει. Ισχύει το ίδιο με τις τρεις προαναφερθείσες.
ΛΙΝΤΣ
Έχασε τους Ραφίνια και Φίλιπς, αλλά συνεχίζει να διατηρεί άκρως ποιοτικούς παίκτες, όπως οι Μορένο, Μπάμφορντ, Χάρισον κτλ.
Το πρόβλημα είναι πως το ρόστερ φτιάχτηκε απ' τον Μπιέλσα για τον Μπιέλσα και δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψει το όλο πράγμα. Μεγάλο ερωτηματικό σαν ομάδα. Αναμένουμε να σωθεί οριακά, λόγω της ποιότητας των παικτών.
16η θέση
ΕΒΕΡΤΟΝ
Θα παλέψει για την παραμονή. Ο Λάμπαρντ είναι χειρότερος προπονητής απ' όσο νομίζουν οι περισότεροι, ενώ το κενό του Ριτσάρλισον δεν αναπληρώθηκε. Μόνη ενίσχυση ήταν ο Ταρκόφσκι στο κέντρο της άμυνας.
Το πιθανότερο να βρίσκεται μέσα στην τελευταία τετράδα.
ΦΟΥΛΑΜ
ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ
ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ
Οι σταχτοπούτες συμπληρώνουν την τελευταία τετράδα.
Η Φούλαμ ήταν ήδη η καλύτερη εκ των τριών νεοφώτιστων και επιπλέον είχε την καλύτερη μεταγραφική ενίσχυση. Κράτησε μεταξύ άλλων τον καυτό Μίτροβιτς και υποδέχτηκε τους Αντρέας Περέιρα, Ζοάο Παλίνια και Μπερντ Λένο. Είναι αυτή με τις περισσότερες ελπίδες σωτηρίας.
Σημαντικά ενισχύθηκε και η Νότιγχαμ, αποκτώντας ονόματα όπως ο Λίνγκαρντ, ο Νέκο Γουίλιαμς κι ο Ντιν Χέντερσον, αλλά η διαφορά δυναμικότητας με τις παλιές ομάδες της κατηγορίας είναι μεγάλες. Σχεδόν σίγουρος υποβιβασμός
Η Μπόρνμουθ είναι ζήτημα αν συγκεντρώσει 20 βαθμούς. Μακράν η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας.
Γιώργος Παυλίδης