Το γκρέμισμα του ποδοσφαιρικού κόσμου όπως τον ξέραμε

 


Την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 ανακοινώθηκε απ’ την UEFA το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο θα ισχύει απ’ τη σεζόν 2024-25. Οι αλλαγές θα είναι οι εξής.

1) Οι οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων (32 ομάδες συνολικά) θα αντικατασταθούν από μια ενιαία διοργάνωση 36 ομάδων. Αυτές θα είναι ταξινομημένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, 9 ομάδες στο κάθε ένα.

2) Ο κάθε σύλλογος θα δίνει συνολικά οκτώ μονούς αγώνες με διαφορετικούς αντιπάλους, που θα προκύπτουν με κλήρωση. Οι αγώνες θα είναι ένας εντός έδρας και ένας εκτός έδρας με αντίπαλο από κάθε ένα απ’ τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας.

3) Οι πρώτες οκτώ ομάδες της συνολικής κατάταξης θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των 16. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9-16 θα αντιμετωπίσουν σε μπαράζ αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 17-24, προκειμένου να κριθεί η πρόκριση στην επόμενη φάση.

4) Τα τέσσερα επιπλέον εισιτήρια θα κατανεμηθούν ως εξής. Ένα εισιτήριο θα πάει στην πέμπτη χώρα στη γενική κατάταξη της UEFA, δηλαδή στη Γαλλία. Δύο εισιτήρια θα πάνε στις δύο πρώτες χώρες της προηγούμενης σεζόν (η μία είναι πάντα η Αγγλία) και το τέταρτο θα πάει στις ομάδες που παίζουν προκριματικά στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

5) Σταματάει η επικοινωνία του Τσάμπιονς Λιγκ με το Γιουρόπα Λιγκ. Πλέον καμία ομάδα που ξεκίνησε τη σεζόν στην πρώτη διοργάνωση δε θα συνεχίζει στη δεύτερη, όπως γινόταν με τους τρίτους των ομίλων.


Παράλληλα να σημειωθεί πως υπάρχουν σκέψεις για καθιέρωση final 4 με μονούς αγώνες στην ίδια πόλη.


ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ;

Πρώτον θα υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα για την UEFA και τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, λόγω της αύξησης του αριθμού των αγώνων. Στη φάση των ομίλων η κάθε ομάδα έδινε έξι αγώνες, φέτος θα δίνει οκτώ, ενώ θα υπάρχουν και δύο επιπλέον αγώνες μπαράζ για όσους δεν προκριθούν απευθείας στην επόμενη φάση.



Δεύτερον εξυπηρετούνται οι ισχυροί, καθώς σ’ αυτούς θα καταλήξουν τα τρία απ’ τα τέσσερα επιπλέον εισιτήρια της διοργάνωσης.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η συγκέντρωση όλων των ομάδων σε έναν πίνακα με ενιαία βαθμολογία δε συνάδει με την ποδοσφαιρική παράδοση των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Μειώνει τις πιθανότητες των λιγότερο ισχυρών συλλόγων να κάνουν την έκπληξη και να προκριθούν, ενώ η ύπαρξη των μπαράζ κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, αφού δίνει δεύτερες ευκαιρίες στις ισχυρές ομάδες που βγήκαν "τρίτες" και με το σημερινό σύστημα θα είχαν αποκλειστεί.

Στην ελαχιστοποίηση των εκπλήξεων θα παίξει ρόλο κι η αύξηση των αγώνων από έξι σε οκτώ. Ο λόγος είναι πως είναι πιθανότερο να υπάρχουν εκπλήξεις σε μικρότερο αριθμό αναμετρήσεων και όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου, όπου οι μεγάλοι έχουν χρόνο να διορθώσουν λάθη ή ατυχίες.

Εδώ ας σημειωθεί πως η εκτόξευση του status του Γιουρόπα Λιγκ επετεύχθη με την καθιέρωση ομίλων των τεσσάρων ομάδων και με την γενική αντιγραφή του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για τις σκέψεις περί final 4 ότι και να αναφερθεί είναι λίγο. Πρόκειται περί γελοιότητας που θα μπασκετοποιήσει το ποδόσφαιρο και θα τιμωρήσει τις ομάδες που έχουν τη δύναμη της έδρας με το μέρος τους.

Την τελευταία δεκαπενταετία το Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί ένα κορυφαίο προϊόν, με όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο, απίστευτες ανατροπές και καυτές έδρες. Όταν μια διοργάνωση είναι τόσο καλή και οι υπεύθυνοι στην ουσία την καταργούν και φτιάχνουν μια άλλη διοργάνωση, άσχετη με την προηγούμενη, τι περιμένουν να γίνει; Τι ακριβώς έλειπε απ’ το Τσάμπιονς Λιγκ για να αποφασιστούν αυτές οι απαράδεκτες αλλαγές;

Αν η απάντηση είναι μόνο χρήματα, τότε να πούμε πως θα μπορούσαν να γίνουν άλλα πράγματα, που δε θα άλλαζαν τόσο πολύ τη φύση του. Θα μπορούσε για παράδειγμα να επανεμφανιστεί η δεύτερη φάση ομίλων, έτσι ώστε η κάθε ομάδα στη φάση των 16 να δίνει έξι αγώνες αντί για δύο.



Δυστυχώς οι υπεύθυνοι έχουν το βλέμμα τους σε μπασκετικά πρότυπα και δη αμερικάνικα. Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι NBA και ούτε μπορεί να γίνει. Οι λόγοι είναι απλοί. Πρώτον η ιδιοσυγκρασία των ευρωπαίων οπαδών και το συναισθηματικό δέσιμο με τις ομάδες τους και δεύτερον το γεγονός πως το NBA είναι εθνικό πρωτάθλημα, ενώ το Τσάμπιονς Λιγκ μια πολυεθνική διοργάνωση.

Αν αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν να φτιάξουν την ευρωπαϊκή εκδοχή του NBA, ας τους ενημερώσει κάποιος πως υπάρχει ήδη. Λέγεται Πρέμιερ Λιγκ.


Η πρόβλεψη του γράφοντος είναι πως η νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ θα αποτύχει και πως η τηλεθέασή του στην Ευρώπη θα μειωθεί. Πιθανότατα βέβαια αυτό δεν ενδιαφέρει τους ιθύνοντες, οι οποίοι κοιτούν το αμέτρητο κοινό τηνς Ινδίας και της Κίνας, καθώς και την τεράστια αγοραστική δύναμη των ΗΠΑ και τους τρέχουν τα σάλια. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δε φτιάχτηκε γι’ αυτούς όμως, αλλά για τους οπαδούς των ομάδων του. Και καλά θα κάνει η UEFA να μην το ξεχνάει...


Γιώργος Παυλίδης