Το design στα ποδοσφαιρικά σήματα

Στο σημερινό κόσμο της κυριαρχίας της μόδας και των social media, η εμφάνιση και το design γίνονται όλο και πιο σημαντικά. Σ’ αυτό το δρόμο, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, μπήκε πλέον και το ποδόσφαιρο. Τα σχέδια των αγωνιστικών εμφανίσεων, οι συνεργασίες με οίκους μόδας, τα νέα γήπεδα που κτίζονται και τα διαδικτυακά προφίλ των συλλόγων είναι μάρτυρες αυτής της τάσης.

Φυσικά δε θα μπορούσαν να μείνουν πίσω απ’ τις εξελίξεις τα σήματα των ομάδων. Τα περισσότερα απ’ αυτά κουβαλούν ιστορία δεκαετιών ή περισσότερο. Το σχέδιό τους όμως παραπέμπει σε παλιότερες εποχές και πλέον στην εποχή του μοντερνισμού και του μινιμαλισμού μοιάζουν παράταιρα, κάποια απ’ αυτά ακόμη και κιτς. Όπως λοιπόν είναι λογικό, πολλές ομάδες έκαναν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στα εμβλήματά τους, προσπαθώντας να τα εκσυγχρονίσουν, σεβόμενες ταυτόχρονα και την κληρονομιά τους.

Οι περισσότερες απόπειρες ήταν πετυχημένες, με τις αστοχίες να είναι ευτυχώς λίγες. Ακολουθούν οι κυριότερες αλλαγές σημάτων απ' την έλευση της νέας χιλιετίας, με το σχολιασμό και την αξιολόγηση να υπόκεινται στην υποκειμενικότητα του γράφοντος.


Μπαρτσελόνα (2002)

Παλιό

Νέο


Οι αλλαγές είναι ελάχιστες, καθώς έγινε μια μικρή μόνο απλοποίηση. Απολύτως θετική η παρέμβαση.


Άρσεναλ (2002)

Παλιό


Νέο


Αρκετά μεγάλη η αλλαγή, με ωραίες καθαρές γραμμές και μεγαλύτερο κανόνι. Αυτό που φαίνεται ενοχλητικό είναι ο χρωματισμός, αφού το χρυσό και το μπλε δεν έχουν θέση στην ιστορία του συλλόγου. Θα λέγαμε πως οι εντυπώσεις είναι ουδέτερες. 

Ακολουθεί η πανέμορφη σχεδιαστική πρόταση ενός φίλου της Άρσεναλ.
Τσέλσι (2005)

Παλιό


Νέο


Τα λόγια είναι περιττά, δε χρειάζονται επιπλέον σχόλια.


Ρόμα (2013)

ΠαλιόΝέο


Έγινε μόνο μία παρέμβαση, η αντικατάσταση του συμπλέγματος των γραμμάτων απ' την ξεκάθαρη λέξη ROMA και την ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου. Θετικότατο.


Παρί Σαιν-Ζερμαίν (2013)

Παλιό


Νέο


Πολύ καλές παρεμβάσεις, που κράτησαν τα καλύτερα στοιχεία και έδωσαν πολύ καλύτερο αισθητικό σύνολο.


Μάντσεστερ Σίτυ (2016)

Παλιό


Νέο


Ο αετός με τα αστέρια ήταν καθαρά διακοσμητικά και απομακρύνθηκαν. Το σήμα αφενός επέστρεψε στην ιστορική του μορφή και αφετέρου απέκτησε μια πιο μίνιμαλ και κομψή εμφάνιση.


Γουέστ Χαμ (2016)

ΠαλιόΝέο


Ακόμη μια πετυχημένη αλλαγή με μινιμαλιστική κατεύθυνση και πιο καθαρές γραμμές.


Μπρέντφορντ (2017)

Παλιό

Νέο


Οι σχεδιαστές έδωσαν ρέστα και έκαναν έναν απ' τους καλύτερους εκσυγχρονισμούς ποδοσφαιρικών εμβλημάτων.


Ατλέτικο Μαδρίτης (2017)

Παλιό

Νέο


Πολύ ωραία μετατροπή, με καθαρότερες γραμμές και απομάκρυνση των περιττών χρωμάτων.


Γιουβέντους (2017)

Παλιό


Νέο

Ο ορισμός της αποτυχίας. Οι σύλλογοι στα νέα τους σήματα αφαιρούν τα περιττά στοιχεία, αλλά εδώ η Γιουβέντους τα αφαίρεσε όλα... 

Ίσως η χειρότερη αλλαγή σήματος στην ιστορία.


Ίντερ (2021)

Παλιό

Νέο


Όμορφη μετατροπή με την αφαίρεση του ακαταλαβίστικου συμπλέγματος και τη διατήρηση μόνο των I(nternazionale) M(ilano). Αυτή η πιο μινιμαλιστική προσέγγιση μ' αρεσε περισσότερο απ' το παλιό σήμα.


BONUS

Αυτό το σήμα δεν μπαίνει στη λίστα, γιατί η αλλαγή του δεν εφαρμόστηκε ποτέ, εξαιτίας των αντιδράσεων των οπαδών. Και τους καταλαβαίνουμε απόλυτα...

Λιντς (2018)

Παλιό


"Peace bro"


Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σκεφτόταν ο σχεδιαστής ή ο άνθρωπος της διοίκησης που είπε "τι ωραίο σήμα, αυτό να βάλουμε"...

Ακολουθεί μια καταπληκτική σχεδιαστική πρόταση από φίλο της ομάδας.

Γιώργος Παυλίδης