Το επόμενο μεγάλο χαφ
Ο 22χρονος Κόνορ Γκάλαχερ αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Τσέλσι. Τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα έκανε στην απαιτητική Τσάμπιονσιπ τη σεζόν 2019-20, ως δανεικός στην Τσάρλτον, το πρώτο εξάμηνο και στη Σουόνσι το δεύτερο. Την επόμενη χρονιά πήρε προαγωγή και αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, με δανεισμό στη Γουέστ Μπρομ κι αφού απέδειξε πως αντέχει το βάρος, φέτος λάμπει στην Κρίσταλ Πάλας και πάλι ως δανεικός. Το καλοκαίρι όλα δείχνουν πως θα αποτελέσει μέρος του ροτέισιον της ομάδας που τον ανέθρεψε, της Τσέλσι, καθώς οι φετινές του εμφανίσεις δεν έχουν αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Τι παίκτης είναι όμως ο Γκάλαχερ και ποια στοιχεία στο παιχνίδι του τον καθιστούν τόσο πολύτιμο;
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Ο νεαρός Άγγλος παίζει με ευχέρεια σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου ανάμεσα στις δύο περιοχές, αποτελώντας τον ορισμό του box-to-box. Το σημείο του γηπέδου όμως που προτιμάει να πατάει είναι το αντίπαλο 1/3. Εκεί δίνει τις μάχες του, αμυντικά και επιθετικά, συνεισφέροντας αναπάντεχα πολύ και στους δύο τομείς ταυτόχρονα. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη ένταση του παιχνιδιού του στα ψηλά μέτρα, που φαίνεται απ’ το πρέσινγκ που ασκεί στους αντιπάλους.
Όσοι νομίζουν όμως, πως ο Γκάλαχερ είναι απλά ένα μηχανάκι πολυτελείας, κάνουν μεγάλο λάθος. Παράλληλα με την πολύ καλή αμυντική του λειτουργία, έχει μεγάλη παρουσία μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό τον οδηγεί σε υψηλούς ρυθμούς σκοραρίσματος και γενικότερα συμμετοχής σε φάσεις που καταλήγουν σε γκολ υπέρ της ομάδας του.
Συνολικά κοιτώντας την εικόνα του βλέπουμε πως παίζει ένα ροκ ποδόσφαιρο, υψηλής έντασης, με δυνατά σημεία τις ντρίμπλες και την παρουσία σε τελικές ενέργειες, ενώ το passing game του δε χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό μεταβιβάσεων, ούτε από πολλές ενέργειες με την μπάλα σε χώρους μακριά απ’ την αντίπαλη εστία. Το σύστημα στο οποίο ταιριάζει καλύτερα είναι σε τριάδα στα χαφ, ως εσωτερικός μέσος.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ
Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την αξία του ποδοσφαιριστή της Πάλας, ας τον συγκρίνουμε με άλλους box-to-box, που παίζουν βασικοί σε ομάδες με παρόμοια βαθμολογική συγκομιδή. Αυτοί που ξεχωρίζουν είναι ο Τίλεμανς της Λέστερ, ο Γουίλοκ της Νιούκαστλ, ο Γουάρντ-Πρόους της Σαουθάμπτον, ο Μακ Άλιστερ της Μπράιτον και ο Μακ Γκιν της Άστον Βίλα. Ακολουθεί διάγραμμα με τα non-penalty xGoals ανά 90λεπτο των ανωτέρω παικτών, με τη σειρά που αναφέρθηκαν.
Επειδή ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το σκοράρισμα ας συγκρίνουμε τις επαφές με την μπάλα που έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής. Στον οριζόντιο άξονα είναι ο μέσος αριθμός επαφών ανά 90λεπτο. Στον κάθετο άξονα είναι ο μέσος αριθμός των επαφών ανά 90λεπτο, εντός της αντίπαλης μεγάλης περιοχής.
Βλέπουμε πως όσον αφορά το συνολικό αριθμό των επαφών, ο Γκάλαχερ είναι προτελευταίος, αλλά όταν κοιτάξουμε τις επαφές εντός περιοχής είναι με διαφορά πρώτος. Το συγκεκριμένο στατιστικό μας δείχνει πόσο συχνά ο νεαρός ακουμπάει μπάλες σε επικίνδυνες για τους αντιπάλους θέσεις.
Τέλος ας ρίξουμε μια ματιά και στο αμυντικό κομμάτι και πιο συγκεκριμένα στο πρέσινγκ. Στον οριζόντιο άξονα έχουμε τα συνολικά πρέσινγκ κάθε παίκτη ανά 90λεπτο και στον κάθετο τα πρέσινγκ στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου ανά 90λεπτο.
Ο Γκάλαχερ είναι στην πινέζα. Με 25,6 πρεσαρίσματα, εκ των οποίων τα 6,85 στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου, δε βλέπει κανέναν. Και όχι μόνο πρεσάρει, αλλά το κάνει σε ψηλά μέτρα, σε νευραλγικούς χώρους για την ανάπτυξη του αντιπάλου, όπου ένα λάθος θα οδηγήσει σε μεγάλη ευκαιρία.
Τέλος να αναφέρουμε και το γεγονός πως είναι πρώτος σε επιτυχημένες ντρίπλες με 1,50 ανά 90λεπτο και δεύτερος σε κουβαλήματα μπάλας εντός της αντίπαλης περιοχής, πίσω μόνο απ' το Γουίλοκ, αποδεικνύοντάς μας ξανά το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει.
ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Η Τσέλσι το ερχόμενο καλοκαίρι δε θα ξαναδώσει δανεικό τον Γκάλαχερ, αντιθέτως θα τον κάνει μέρος του ρόστερ της. Οι άνθρωποι των "μπλε" έχουν πάρει την απόφασή τους και ποιος μπορεί να φέρει αντίρρηση; Είτε κάποιος παρακολουθεί τον ξανθομάλλη χαφ απ' τα στατιστικά του, είτε απλώς απ' την οθόνη του, του έρχεται στο μυαλό ένα πράγμα. Πως είναι το επόμενο μεγάλο οκτάρι της Αγγλίας.
Γιώργος Παυλίδης
Πηγή στατιστικών: fbref.com