Τον Απρίλιο στην Ευρώπη

 


Λίγα εικοσιτετράωρα απ’ τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ, προκειμένου να διεκδικήσει τη μεγάλη πρόκριση στον ημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ. Η ευρωπαϊκή πορεία του "Δικέφαλου του Βορρά", συνδυαστικά με την εξασφαλισμένη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και την παρουσία του στον ημιτελικό του Κυπέλλου δίνουν ένα απόλυτα θετικό πρόσημο σε μια σεζόν που δεν ξεκίνησε τόσο καλά και που έως το Δεκέμβριο έδειχνε να εξελίσσεται όλο και χειρότερα.

Τα λάθη απ’ την έναρξη ήδη της καλοκαιρινής προετοιμασίας ήταν συσσωρευμένα, όμως το ευτύχημα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν πως αυτά έγιναν αντιληπτά και πως οι αρμόδιοι είχαν τη θέληση να τα διορθώσουν. Οι όποιες εμμονές εγκαταλείφθηκαν, οι αλλαγές που έπρεπε πραγματοποιήθηκαν και μια χρονιά που έμοιαζε χαμένη, θα μείνει χαραγμένη στις σελίδες της "ασπρόμαυρης" ιστορίας.


ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η πρώτη ενέργεια της διοίκησης στις αρχές του καλοκαιριού ήταν η πρόσληψη του Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο της ομάδας, με μισθό ρεκόρ για προπονητή ελληνικής ομάδας. Ο Ρουμάνος είναι όχι μόνο ο πιο πετυχημένος τεχνικός στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά και ο καλύτερος που μπορεί έχει ο σύλλογος στο συγκεκριμένο πόστο.



Το μεγάλο λάθος ήταν πως εξαιτίας της αξίας του Λουτσέσκου και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, του δόθηκαν υπερεξουσίες. Είχε το ελεύθερο να πράττει όπως ο ίδιος νόμιζε καλύτερα, σε όλους σχεδόν τους τομείς της ομάδας, πράγμα που έκανε να φαίνεται πιο έντονη η απουσία αθλητικού ή τεχνικού διευθυντή. Το μοντέλο όμως του παντοδύναμου manager, που έχει λόγο σε όλα, έχει ήδη εγκαταλειφθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομάδων απ’ τη δύση των 00’s. Οι ελάχιστες ομάδες που συνέχισαν και επέμειναν εκεί, όπως οι Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ, απλά έφαγαν τα μούτρα τους.

Στο ποδόσφαιρο του ψηφιακού κόσμου του 2022 δε γίνεται να λειτουργείς αναλογικά. Πλέον υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση και ανάλυση σε τεράστιο όγκο δεδομένων. Ο προπονητής δε γίνεται να τα κάνει όλα, ούτε να έχει λόγο σε όλα. Το λόγο πρέπει να έχουν οι ειδικοί των διαφόρων τμημάτων της ομάδας και στη συνέχεια μέσω του οργανογράμματος του συλλόγου, ο προπονητής να αποφασίσει πώς θα πραγματοποιήσει και θα αξιοποιήσει στο γήπεδο τα πορίσματά τους.

Ο Λουτσέσκου εμπνεόμενος από συναισθηματικά κριτήρια αποφάσισε πως οι αήττητοι πρωταθλητές του 2019 ήταν ακόμη ακμαίοι, ως ποδοσφαιριστές. Δε ζήτησε ενίσχυση σε νευραλγικές θέσεις και προσπάθησε να νεκραναστήσει την ενδεκάδα με την οποία είχε θριαμβεύσει δύο χρόνια νωρίτερα. Ο τραγικός Πασχαλάκης παρέμεινε βασικός τερματοφύλακας, ο 35άρης και μετά από χιαστό Βιεϊρίνια κράτησε τη θέση του αριστερού μπακ, ο πεσμένος Κρέσπο με το σχεδόν παλαίμαχο Βαρέλα θα ήταν το αμυντικό δίδυμο, επέστρεψε ο Μπίσεσβαρ απ’ το δανεισμό του στην Κύπρο (!) και επέστρεψε κι ο Άκπομ με μονοετή δανεισμό, μετά από μια κάκιστη σεζόν στη Μίντλεσμπρο.



Οι μεταγραφές που ξεχώρισαν ήταν οι έμπειροι Νέλσον Ολιβέιρα, ως ελεύθερος και Γιασμίν Κούρτιτς, με διετή δανεισμό. Τα υπόλοιπα αποκτήματα ήταν ο τίμιος, αλλά όχι για βασικός, Σίντκλεϊ, ως δανεικός, ο Μίτριτσα επίσης ως δανεικός και ο ποδοσφαιρικός απατεώνας Τέιλορ, ως ελεύθερος. Ταυτόχρονα ξεχώρισαν οι πωλήσεις του Τζόλη και του Γιαννούλη στη Νόριτς, που έφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία του συλλόγου. Επίσης αποτέλεσαν παρελθόν βαρίδια όπως ο Περέιρα και ο διανοητικά ασταθής Ουάρντα.


ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι εμφανίσεις του ΠΑΟΚ μετά την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων ήταν η αναμενόμενες. Το αμυντικό δίδυμο Κρέσπο-Βαρέλα δεν μπορούσε να σταθεί πλέον, ο Βιεϊρίνια είχε αμυντικά θέματα, ενώ στο κέντρο οι Κούρτιτς και Σβαμπ δεν ταίριαζαν, αφού ως παίκτες είναι ίδιοι. Καλοί με την μπάλα στα πόδια, τεχνίτες, καλοί πασέρ, αλλά ταυτόχρονα αργοί, χωρίς ένταση και χωρίς κίνηση χωρίς την μπάλα. Το πρόβλημα γινόταν πιο έντονο με την παρουσία του επίσης αργού Μπίσεσβαρ στην τριάδα του κέντρου.

Ο μεγάλος τραυματισμός του Ολιβέιρα, που εν τέλει έχασε τη σεζόν, στέρησε τον ΠΑΟΚ από ένα σημείο αναφοράς στην επίθεση και έμεινε ο Ζίφκοβιτς να προσπαθεί να βγάλει μόνος του τα κάστανα απ’ τη φωτιά, αφού ο Μίτριτσα έδειχνε να μη βγαίνει. Παρά τα προβλήματα, όμως, η ομάδα κατάφερε και περνώντας δύο προκριματικούς γύρους, έδωσε το παρών στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ.

Στο πρωτάθλημα η κακή εικόνα είχε ως αποκορύφωμα τις τρεις συνεχόμενες ήττες από Ατρόμητο, Άρη και Ιωνικό. Αυτό που κράτησε ζωντανό τον ΠΑΟΚ και δεν άφησε τους εσωτερικούς τριγμούς να τον διαλύσουν, όπως έγινε με την ΑΕΚ, ήταν η επιβλητική παρουσία του Λουτσέσκου κι η ύπαρξη του ηγετικού Βιεϊρίνια στα αποδυτήρια.

Ταυτόχρονα ο Ρουμάνος κόουτς προσπάθησε να βρει τακτικές λύσεις, αφήνοντας πίσω του την αλαζονεία με την οποία ξεκίνησε τη χρονιά. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως μετά την ήττα απ’ τον Άρη δεν ξανάρχισαν ποτέ μαζί στην ενδεκάδα οι Κούρτιτς και Σβαμπ. Αντιθέτως κέρδισε φανέλα βασικού ο νεαρός Τσιγγάρας, ενώ ο Ντάγκλας Αουγκούστο πέταξε τον Μπίσεσβαρ απ’ την τριάδα του κέντρου. Οι δυο αυτοί παίκτες έδωσαν στο "Δικέφαλο του Βορρά" την ένταση που έλειπε απ’ το παιχνίδι του.



Εξίσου ευεργετικά λειτούργησε κι η επιστροφή του Ίνγκασον και για πρώτη φορά η άμυνα δεν έμπαζε νερά σε κάθε αντίπαλη επίθεση. Στο δεξί άκρο της άμυνας η ενεργοποίηση του ανερχόμενου Λύρατζη και η έλευση του Σάστρε αποδείχτηκαν βάλσαμο, καθώς ο μετριότατος Ροντρίγκο κι ο αστείος Τέιλορ ήταν φανερό πως δεν ήταν γι’ αυτό το επίπεδο. Επιπλέον ώθηση έδωσαν η αγωνιστική άνοδος του Άκπομ κι η αξιοποίηση επιτέλους του Μίτριτσα, αφού ο Λουτσέσκου βρήκε τον τρόπο να κάνει χρήσιμο τον ομοεθνή του, κυρίως όταν έρχεται απ’ τον πάγκο.

Οι τακτικές προσαρμογές έπιασαν κι η μια νίκη άρχισε να διαδέχεται την άλλη. Στο πρωτάθλημα οι "ασπρόμαυροι" εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση, αλλά το καλύτερο το κρατούσαν για την Ευρώπη. Η αγωνιστική άνοδος συνέπεσε με την έναρξη των νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ. Στη φάση των 32 αντίπαλος ήταν η Μίντιλαντ.

Η δανέζικη ομάδα κέρδισε τον πρώτο αγώνα με 1-0 και στον επαναληπτικό της Τούμπας οι Θεσσαλονικείς πήραν με δόση τύχης τη νίκη με 2-1. Ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ δεν υπάρχει πλέον κι έτσι η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτυ, όπου και κατέληξε στην ελληνική πλευρά.



Επόμενος αντίπαλος η Γάνδη. Ο ΠΑΟΚ καταφέρνει και κερδίζει με 1-0 εντός έδρας και πηγαίνει στο Βέλγιο να διαφυλάξει το σκορ. Με κομβικές τις απουσίες των Κούρτιτς και Ζίφκοβιτς, ο ΠΑΟΚ υπέφερε, αλλά άντεξε και με μπροστάρη το συγκλονιστικό Βιεϊρίνια, που έπαιζε ματωμένος από χτύπημα, πήρε τη μεγάλη νίκη που τον οδήγησε στα προημιτελικά.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το γύρισμα που έκανε τον Ιανουάριο ο ΠΑΟΚ και άλλαξε τη ρότα του είναι σπάνιο στο ποδόσφαιρο, αν δε γίνει αλλαγή προπονητή ή κομβικές χειμερινές μεταγραφές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε τίποτα απ’ τα δύο. Αυτό που έγινε ήταν πως διοίκηση και Λουτσέσκου από κοινού αποδέχτηκαν τα λάθη τους και αποφάσισαν να τα διορθώσουν.

Οι αλλαγές που επέφερε ο Ρουμάνος προπονητής αναφέρθηκαν πιο πάνω. Η πλευρά της διοίκησης απ΄ την άλλη, καταλαβαίνοντας το καλοκαιρινό ατόπημα, προσέλαβε τεχνικό διευθυντή, τον Ζοσέ Μπότο. Αν και είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τον Πορτογάλο, μπορούμε να του πιστώσουμε την έλευση του Σάστρε και την εύρεση πρότασης ενός εκατομμυρίου για τον Εσίτι και τεσσεράμιση εκατομμυρίων για το Σφιντέρσκι.



Το ερχόμενο καλοκαίρι πάντως είναι κομβικό και οι "ασπρόμαυροι" πρέπει να μάθουν απ’ τα λάθη τους και να μην τα επαναλάβουν. Χάρη στο γύρισμα στα μισά της σεζόν είδαμε αυτά που έγιναν, αλλά κοιτώντας τα στατιστικά βλέπουμε πως χρειάστηκε μεγάλη δόση τύχης.

Αναλύοντας όλους τους αγώνες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με βάση τα non penalty xGoals, βρήκαμε πως ο ΠΑΟΚ "έπρεπε" να έχει πετύχει 28,8 γκολ και να έχει δεχτεί 18,19. Μια βαθύτερη ματιά σε κάθε αγώνα ξεχωριστά θα μας δώσει τους expected points (xP) ή προσδοκώμενους βαθμούς που θα έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί. Κοιτώντας το xGoal Difference (xGD) βρίσκουμε ποια απ’ τις δύο αντιμαχόμενες ομάδες αξίζει να κερδίσει κάθε ματς. Αν η διαφορά είναι μικρότερη από 0,50 xG, τότε έπρεπε να έχει έρθει ισοπαλία. Αν είναι μεγαλύτερη, τότε έπρεπε να κερδίσει η ομάδα με το μεγαλύτερο xG.

Οι Θεσσαλονικείς ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια με 53 βαθμούς. Οι xP μας δίνουν ως νούμερο το 43, με μόνη παρατήρηση πως για το πρώτο ματς δε βρέθηκαν στοιχεία, οπότε αν ο ΠΑΟΚ "έπρεπε" βάσει xG να κερδίσει, τότε οι xP φτάνουν τους 46. Άρα η πραγματική συγκομιδή απέδωσε 7 με 10 βαθμούς περισσότερους απ’ τους αναμενόμενους. Αυτή η τύχη δεν μπορεί να κρατήσει σε βάθος χρόνου. Σταδιακά η απόδοση μέσα στο γήπεδο πρέπει να βελτιωθεί.



Η αγωνιστική βάση υπάρχει, ο κατάλληλος προπονητής υπάρχει και πλέον ο σύλλογος έχει και τεχνικό διευθυντή με το μηχανισμό που συνεπάγεται. Το μέλλον ανήκει στον ΠΑΟΚ, αλλά με προϋποθέσεις τη μεταγραφική ενίσχυση και τη λειτουργία του ως σύγχρονος οργανισμός. Πάνω στο φετινό του επίτευγμα πρέπει να χτιστεί το αύριο, γιατί όταν έχουμε ελληνική ομάδα να παίζει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τον Απρίλιο, δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο.


Γιώργος Παυλίδης

Πηγή στατιστικών: Opta/Sport24