Μια νέα σελίδα "πράσινης" ιστορίας

 



Η ιστορική ψηφοφορία των μελών του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες και μια νέα σελίδα για την ιστορία του "τριφυλλιού" ετοιμάζεται να γραφτεί. Η ψηφοφορία είχε ως ερώτημα την επικύρωση ή μη του σχεδίου της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τελικά το αποτέλεσμα έδωσε το πράσινο φως και στην περιοχή του Βοτανικού θα ανεγερθεί το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, μαζί με αθλητικές εγκαταστάσεις για τα ερασιτεχνικά τμήματα και εμπορικούς χώρους, ενώ μετά τα εγκαίνια των έργων θα παραδοθεί στο Δήμο Αθηναίων ο ιστορικός χώρος της Λεωφόρου, ωστε να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου.

Η ιστορία με τη μετεγκατάσταση του Παναθηναικού στο Βοτανικό δεν είναι νέα, αντιθέτως έχει παρελθόν και πολλές τρικυμίες.


Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η αρχή έγινε το μακρινό 2005, όταν έλαβε χώρα η συνάντηση μεταξύ της Δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟ Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΠΑΟ Παύλο Γιαννακόπουλο και τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Θανάση Γιαννακόπουλο. Συμφωνήθηκε η μετακόμιση του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, με την ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου, μπασκετικού γηπέδου και εμπορικού κέντρου. Ο Δήμος θα παραχωρούσε το οικόπεδο, οι εγκαταστάσεις θα χτίζονταν με ίδια κεφάλαια και με την ολοκλήρωση των έργων θα παραχωρούνταν στο Δήμο η Λεωφόρος.



Το 2006 υπερψηφίστηκε απ’ τη Βουλή ο νόμος για τη διπλή ανάπλαση, ιδρύθηκε η εταιρεία ΓΗΠΕΛ, ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη, η οποία θα αναλάμβανε τις διαδικασίες και τα πράγματα φάνηκε να μπαίνουν σε μια σειρά. Το 2008 όμως 131 άτομα έκαναν προσφυγή κατά των έργων, με πρόφαση την περιβαλλοντική καταστροφή που υποτίθεται πως θα δημιουργούσε. Όπως φάνηκε αργότερα πίσω απ’ την προσφυγή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που με κάποιον τρόπο τασσόταν υπέρ του γηπέδου, αλλά κατά του εμπορικού. Μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος θυμήθηκε πως παλιά σε ένα τοπικό ρέμα απέθεταν τα αυγά του οι κορμοράνοι και γρήγορα ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έγινε σύνθημα των πολέμιων της ανάπλασης. Να σημειώσουμε εδώ πως απ’ τους 131 προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη, μόνο οι τέσσερις ήταν κάτοικοι Ελαιώνα.

Τα επόμενα δύο χρόνια συμφωνήθηκε η κατασκευή γηπέδου χωρίς εμπορικό κέντρο, ώστε να προχωρήσουν τα έργα, όμως αυτή τη φορά αντίπαλος θα ήταν η κατασκευάστρια εταιρεία, ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού, που θα είχε μερίδιο δικαιωμάτων του εμπορικού. Ταυτόχρονα η διοικητική αποσταθεροποίηση των "πράσινων" με την πολυμετοχικότητα και αργότερα η οικονομική κρίση και η παραλίγο χρεοκοπία της ομάδας έβαλαν τέλος στην όποια πρόοδο είχε επιτευχθεί.


ΕΠΟΧΗ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Το θέμα του Βοτανικού αναθερμάνθηκε το 2020 με ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟ το Γιάννη Αλαφούζο και Δήμαρχο Αθηναίων τον Κώστα Μπακογιάννη. Νέα σχέδια άρχισαν να καταστρώνονται, νέες συζητήσεις να γίνονται και τελικά ανακοινώθηκε το νέο πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο και τέθηκε, όπως είπαμε, για ψηφοφορία.Αυτό το νέο σχέδιο αναφέρει συνοπτικά τα εξής:

Για την περιοχή του Βοτανικού



- Κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου 37000-40000 θέσεων, κατηγορίας 4 αστέρων της UEFA

Κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων 7500 τ.μ. για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη, πιο συγκεκριμένα ενός κλειστού γηπέδου 3200 θέσεων, μιας ανοιχτής πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο 500 θέσεων και κλειστά γυμναστήρια για τα ατομικά αθλήματα

- Κατασκευή κτιρίου γραφείων του συλλόγου, υπογείου πάρκινγκ 325 θέσεων και επτά εμπορικών καταστημάτων


Για την περιοχή της Λεωφόρου



- Κατεδάφιση του γηπέδου και κατασκευή πάρκου, που θα περιλαμβάνει και κτίριο 680 τ.μ. που θα στεγάζει εντευκτήριο και Μουσείο του Παναθηναϊκού

- Κατασκευή υπογείου πάρκινγκ


Οι κυριότεροι όροι της συμφωνίας έχουν ως συμβαλλόμενα μέρη το Δήμο Αθηναίων, την ΠΑΕ ΠΑΟ και τον Ερασιτέχνη.

- Ο Δήμος προσφέρει το οικόπεδο του Βοτανικού και καθίσταται υπεύθυνος για την έκδοση των αδειών και την εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, μέσω διαφόρων κρατικών ταμείων, ευρωπαϊκών κονδυλίων και τραπεζικών δανείων

- Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραχωρηθούν στον Ερασιτέχνη για 99 έτη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Στη συνέχεια ο χώρος του ποδοσφαιρικού γηπέδου θα παραχωρηθεί απ’ τον Ερασιτέχνη στην ΠΑΕ, με την τελευταία να του αποδίδει το 15% των εσόδων από εισιτήρια και τη διαφημιστική εκμετάλλευση για 49 έτη

- Οι εμπορικοί χώροι θα παραχωρηθούν στην ΠΑΕ η οποία θα αποδίδει ένα ποσοστό των κερδών, που αυτοί αποφέρουν, στο κράτος και το Δήμο, με κατώτατο πλαφόν το ποσό των 415000 ευρώ ετησίως. Επίσης στην ΠΑΕ θα παραχωρηθούν και τα δικαιώματα ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου.

- Παραχώρηση της Λεωφόρου στο Δήμο, μετά την ολοκλήρωση των έργων στο Βοτανικό. Μετά την ολοκλήρωση των έργων της περιοχής ο Δήμος θα παραχωρήσει στον Παναθηναϊκό τη δωρεάν χρήση 15 θέσεων του υπογείου πάρκινγκ για 99 έτη.


ΣΥΝΟΨΗ

Η μετακόμιση στο Βοτανικό είναι σίγουρα κοσμοϊστορικό γεγονός για τον Παναθηναϊκό και θα του δώσει μεγάλη αγωνιστική και οικονομική ώθηση, τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα. Αντιρρήσεις υπάρχουν μόνο στο μακροπρόθεσμο κομμάτι και ίσως είναι δικαιολογημένες. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πρότζεκτ είναι η εξολοκλήρου χρηματοδότηση των έργων από άλλες πηγές, η απόδοση στον Παναθηναϊκό υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων και η συγκέντρωση της ΠΑΕ και των ερασιτεχνικών τμημάτων στον ίδιο χώρο.



Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς υπάρχουν και μεγάλα μειονεκτήματα. Τα κυριότερα είναι ο ξεριζωμός των "πράσινων" απ’ την ιστορική τους έδρα, η ανταλλαγή δικού του χώρου με έναν άλλο για τον οποίο θα έχουν μόνο τη χρήση και όχι την ιδιοκτησία και η αγνόηση του μπασκετικού τμήματος, που μένει εκτός της Παναθηναϊκής Πολιτείας που δημιουργείται.

Ο μόνος αρμόδιος να μας δείξει αν είναι μεγαλύτερα τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα είναι ο χρόνος. Το σίγουρο όμως είναι πως συνολικά ο αθλητισμός θα βγει κερδισμένος, ενώ η περιοχή του Ελαιώνα και η δημιουργία θέσεων εργασίας μόνο καλό θα κάνουν στην τοπική κοινωνία.


Γιώργος Παυλίδης